Journalistieke genres
Interview: Een vraaggesprek of interview is een artikel dat de bedoeling heeft de opvattingen en/of het karakter van (doorgaans) één persoon te belichten. De voornaamste grondstof wordt gevormd door een dialoog tussen journalist en gesprekspartner.
'Michiel Huisman heeft de hoofdrol te pakken in de dramaserie Harley And The Davidsons. Metro belde de succesvolle Hollywoodster.
De hoofdrol in een serie over het ontstaan van Harley-Davidson. Heb je eigenlijk je motorrijbewijs?
Ja, dat heb ik gehaald zodra het kon. Jarenlang heb ik BMW gereden, want dat vond ik nou eenmaal waanzinnige motoren. Voor een Harley vond ik mezelf toch te jong ofzo. Je associeert het met een bepaalde lifestyle. Maar nu ik een van de oprichters van Harley-Davidson heb gespeeld denk ik: als ik nu nog niet op een Harley mag rijden, wanneer dan wel? Haha'.
Reportage: De reportage is een langer verslag van een nieuwswaardige situatie. De reportage moet de dagelijkse realiteit weerspiegelen. Het is de journalistieke reductie van individuele ervaringen die ter plekke zijn genoteerd. De reportage vraagt om stijl, gevoel en kleur – de waarnemingen van de journalist op locatie staan voorop. De reportage beoogt nieuwe gezichtspunten te openen en daardoor zelfstandig nieuws te worden. Daarom is er ruimte voor een persoonlijker stijl en soms voor een zeker impressionisme.
'Sanne besloot om 'zelf-euthanasie' te plegen, omdat zij lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Kim Faber maakte een documentaire over Sanne's laatste weken. Deze docu wordt uitgezonden op het IDFA.
In de film wordt naast de 27-jarige Sanne ook haar vader van dichtbij gevolgd. Faber laat de emotionele weg naar de zelfdoding zien. Sanne was al jaren depressief en wilde niet meer verder.'
Recensie: Na de column is de recensie de meest persoonlijke journalistieke vorm in de krant. Maar anders dan de column is een recensie dienstbaar van karakter. De recensent geeft, vanuit zijn achtergrondkennis en persoonlijke smaak, een gedegen, prikkelend en gezaghebbend oordeel over een boek, film, toneelstuk, concert enzovoorts. Recensenten hebben daarbij een grote mate van vrijheid, zowel in inhoud als wat de vorm betreft. Ze hebben maar één dwingend voorschrift: de totale onafhankelijkheid van hun mening.
De Ysbreeker (4,5)
Iedereen weet dat De Ysbreeker een geweldig terras aan de Amstel heeft. Minder bekend is dat je er ook heel vies kunt eten. Er zat aangekoekt en verkoold vlees aan de gegrilde kreeft, de jus was ingekookt tot een soort korrelige appelmoes, de zalm had vlekken en het roggebrood was kromgetrokken van ellende: een blamage. Profiel: Het profiel is een portret dat wordt opgebouwd uit informatie die in de eerste plaats van derden wordt verkregen. Het geeft antwoord op de vraag: hoe wordt de geportretteerde in zijn leven en streven waargenomen. Soms komt ook de geprofileerde zelf nog aan het woord.
Nieuwsbericht: Nieuws omvat een ongewoon feit of een ongewone gebeurtenis die op de belangstelling van de lezer kan rekenen. Waar en wanneer het nieuwsfeit zich heeft afgespeeld, wordt voorin het bericht vermeld. De rest van het bericht is gewijd aan de vragen: hoe en waarom. Het nieuwsbericht is compact geschreven, in de voltooid tegenwoordige tijd en staat op zichzelf. Het veronderstelt bij de lezer geen kennis van het voorafgaande. Het bericht wijst op mogelijke gevolgen en vermeldt bij voorkeur reacties. De voorgeschiedenis heeft in het bericht meer prioriteit naarmate de nasleep ingrijpender is.
De hoofdverdachte van de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein houdt vol dat hij niet schuldig is. In de rechtszaal erkende Juan Cuenca wel dat hij medeverdachte Valentin Ion wilde betalen om het stel te laten vermoorden. Volgens Cuenca is dat plan echter nooit uitgevoerd.
Tijdens het verhoor door de officier van justitie wees Cuenca een andere moordenaar aan. Volgens Cuenca is deze Danko lid van de Russische maffia, met wie Severein ook een afspraak zou hebben gehad.
Nieuwsanalyse: Een interpretatie van het nieuws in de krant. De nieuwsanalyse moet op zichzelf kunnen staan; de belangrijkste feiten worden dus herhaald. Een nieuwsanalyse mondt uit in een conclusie, die echter ruimte moet laten voor andere interpretaties. Ook hier moet de lezer zelf tot een afwijkende slotsom kunnen komen.
In Memoriam In café Scheltema aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal moest ik Henk Hofland een onaangename mededeling doen. De Journalist, zoals ons vakblad toen nog heette, zou stoppen met de korte columns die enkele medewerkers bij toerbeurt schreven. In plaats daarvan zouden we twee pagina’s inruimen voor artikelen met meer diepgang die we deftig Essays noemden. Dat was tevens de troost die ik kon bieden: enige malen per jaar zouden we Hofland vragen zo’n essay te schrijven.
Als ik hem in de jaren daarna belde met een voorstel voor een nieuwe aflevering, reageerde hij steeds gretig. De ideeën tuimelden over elkaar heen en na tien minuten was er stof genoeg voor wel drie artikelen.
Commentaar: Commentaren, vroeger hoofdartikelen genoemd, geven het standpunt van de krant weer, op basis van discussies tussen hoofdredactie en commentatoren. Ze zijn daarom niet gesigneerd. Het commentaar wordt geschreven door een commentator, de hoofdredacteur, of, op verzoek, door een andere ter zake kundige redacteur. De hoofdredacteur zorgt ervoor dat de opvattingen in de commentaren consistent zijn. Dat wil niet zeggen dat de krant niet van mening mag veranderen. De mening van de krant is verankerd in de beginselen van de krant zoals verwoord in het eerste hoofdartikel.
Geen zeezicht of ruisend korenveld op de achtergrond voor de vierde Zomergast van dit jaar, maar een rafelige opslagplaats. „Ik vind de lelijkheid ook wel mooi, en het verval”, aldus schrijver Griet Op de Beeck.
Het slotfragment van de avond vormde eveneens een plastische visuele verbeelding van haar gedachtegoed: de hoofdrolspeler in de Canadese speelfilm Mommy van Godard-adept Xavier Dolan drukt met zijn blote handen de randen van het nagenoeg vierkante filmkader opzij zodat het breedbeeld wordt. Hij illustreert daarmee Op de Beecks advies: als het slecht met je gaat, wacht dan niet tot iemand je komt redden, maar trek jezelf aan de haren uit de drek.
Recensie
Recensie over Voetbal Inside.
Voetbal Inside is een voetbal praatprogramma dat elke maandag- en vrijdagavond om 20:30 wordt uitgezonden op RTL 7.
In het programma worden de laatste gebeurtenissen rond de voetbalwereld besproken.
Voor veel mensen is de amusement waarde van het programma belangrijker dan de informatieve functie.
De vaste tafelgasten zijn: René van der Gijp, Wilfred Genee & Johan Derksen.
Daarnaast heeft het programma elke aflevering iemand anders die aanschuift aan tafel vaak zijn dit: Hans Kraay jr., Jan Boskamp, Valentijn Driesen of Gertjan Verbeek.
Het grote succes van Voetbal Inside (voorheen Voetbal international) zorgt ervoor dat er bijna 100.000 exemplaren van de biografie over René van der gijp werden verkocht en daardoor ook de NS-publieksprijs kreeg.







Maak jouw eigen website met JouwWeb